HomeFest #9
Timișoara 9-12.11.2023 | eveniment finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte și organizat în parteneriat cu Casa Jakob Toffler, Asociația Solidart/Teatrul Basca, Asociația Cetățean de Traian
HomeFest este primul festival cultural din România care, din 2014, deschide uşa larg proiectelor artistice ce încap în sufragerii, dormitoare, în general în casele oamenilor. Performance, teatru, dans, muzică, film, expoziții, lecturi și ateliere, în fapt o suită de aventuri culturale urbane propuse de artiști români și străini, s-au lăsat descoperite de fiecare dată de un public foarte divers. Curioși și curajoși, artiști și spectatori deopotrivă, sunt gata să treacă pragul acestei lumi aparte, unice și irepetabile din fiecare apartament, pe care îl transformă dintr-o unitate locativă într-una culturală.

program și rezervări HomeFest Timișoara
Pentru a vă rezerva biletul, scrieți la adresa de email homemculture@gmail.com. Intrarea este liberă dar numărul de locuri este limitat de spațiul aferent, de aceea recomandăm să vă înscrieți din timp, cel mai târziu cu 2 zile înainte de eveniment. După înscriere veți primi toate detaliile legate de adresă.
Nu uita să aduceți un obiect care simbolizează pentru voi noțiunea de acasă, acesta va fi biletul de intrare la festival.
ora 19:00 „Fragilitate” de/cu Antonia Itineanț
Antonia Itineanț propune un performance la confluența dintre corp și cunoaștere.
Femeia la 25 de ani. Ce dorințe și ce planuri se ascund în gândurile fiecărei zile care trece? Cum poți armoniza într-un spectacol stări contradictorii, idealuri, vremuri mai bune sau mai puțin bune?
„Am 25 de ani. Sunt tânără. Sunt ambițioasă. Am energie. Îmi savurez fiecare gură de cafea. Am dorința de a învăța. Încă îmi caut drumul prin viață. Am multe dorințe. Vreau să merg cu rulota alături de cicliștii din Turul Franței. Vreau să mă căsătoresc. Vreau să devin mamă. Deja mă doare spatele. Deja am 25 de ani. Deja încep să fac riduri. Deja îmi fac griji. Deja mă simt vulnerabilă. Mă gândesc… mă gândesc la corpul meu. Vreau să funcționeze cât mai mult timp. Vreau să fie sănătos. Am nevoie de un corp sănătos. Am nevoie să știu că voi îmbătrâni. Știu că nimeni nu îmi poate garanta acest lucru. Știu că suntem fragili. Știu că oricând se poate întâmpla ceva… ceva rău. Știu că uneori stăm pe o bucată de sfoară într-un echilibru atât de fragil. Încerc să trăiesc cât mai în prezent, să mă gândesc că de fapt fragilitatea asta ne face să ne bucurăm și ne face conștienți de finitatea vieții. Am doar 25 de ani.”
ora 20:00 „Contemplând viața” de/cu Livia Mateiaș
Proiecție video și performance
Folosind un Ficus Ginseng Bonsai, care face referire la arta de a crea ceva mult mai mult cuprinzător decât planta în sine, Livia Mateiaș contemplă natura vieții prin simbolul viu. Ideea din spatele artei Bonsai face referire la un concept cosmogonic și anume la încercarea de recreare a întregii naturi sub forma unui copac, sau sintetizat sugerează faptul că un singur copac poate să cuprindă în sine întregul univers. Acest performance se desfășoară în cadrul instalației multimedia Universul Verde, creată de Livia Mateiaș. Publicul este invitat să se alăture evenimentului prin contemplarea copacului simbolic împreună cu artista, îmbinând astfel natura artei și a vieții.
Născută în anul 1986 în Salonta, Livia Mateiaș este absolventă a studiilor de Licență, Master și Doctorat în cadrul Facultății de Arte și Design din Timișoara. În prezent trăiește și lucrează în Timișoara.
„Integrala dansurilor ungare pentru pian” interpretează Elena Popa și Diana Vasiu
Concert la patru mâini / Recital de muzică de cameră
Vă place Brahms? Atunci nu trebuie să lipsiți de la concertul de pian la patru mâini: cele ale Elenei Popa (profesoară de pian la Liceul de Artă „Ion Vidu”) și Dianei Vasiu (lect. univ.dr. la Facultatea de Muzică și Teatru). Un șir de 21 de piese ritmate, inspirate de muzica și dansurile tradiționale maghiare, vor aduce efervescență nu doar încăperii gazdă, ci și cartierului Fabric.
„Perform Yourself!” workshop de/cu Robert Bălan
O sâmbătă dimineață potrivită pentru joacă.
Robert Bălan, regizor, performer și coordonator de proiecte culturale, care lucrează, în primul rând, cu date biografice și autobiografice, ne invită să descoperim elementul ludic care se află în fiecare dintre noi.
Robert ne propune să explorăm povești și întâmplări personale, stări, sentimente și emoții și să găsim împreună o formă de exprimare performativă pentru acestea.
O sâmbătă după – amiază potrivită pentru joacă. Vor fi 5 ore cu jocuri, discuții, încercări, improvizații. Ce rămâne din povestea noastră atunci când o împărtășim? Și de ce?
Mai multe despre Robert pe www.robertbalan.net
Live performance, de/cu 𝐁𝐞𝐫𝐥𝐢𝐧 𝐃𝐢𝐯𝐢𝐬𝐢𝐨𝐧
Duoul Berlin Division propune un concert intim care te poartă prin universuri creative ce amintesc de Jean Michel Jarre, Erasure sau Eurythmics, New Order sau Mouse on Mars și Booka Shade. Inserțiile de space ambient oferă compozițiilor o aură aparte, plasată undeva în afara spațiului terestru, amplificând sentimentul de călătorie prin sunet.
Apărut în 2023, în Timișoara, România, Berlin Division este un proiect de muzică electronică ce îmbină elemente vintage de synthpop și darkwave cu ritmuri moderne de techno. Cristian Paroș (synth-uri, electronică și voce) și Alfred Paroș (sesiuni live) propun o muzică cu o arie de inspirație vastă, ce caută să învăluie mesajul sensibil, ușor melancolic, în nuanțe cât mai ritmate și melodice. Partea vocală, deși mai puțin obișnuită în muzica electronică de azi, este integrată perfect în atmosfera propusă de instrumental, reușind prin tonalitatea catchy și lirismul melodic să surprindă încă de la primele note.
„𝐃𝐞𝐚𝐬𝐮𝐩𝐫𝐚 𝐜𝐚𝐩𝐮𝐥𝐮𝐢” one-man show cu Benone Viziteu
O documentare despre viața persoanelor fără adăpost din Timișoara a dat naștere unui text. De la textul scris de Andrei Ursu s-a născut și spectacolul regizat de Ana Maria Ursu. Un one-man show realist, bazat pe fapte concrete, în interpretarea actorului Benone Viziteu, care ne învață să fim mai empatici, mai înțelegători, mai atenți la nevoile celorlalți.
după un text de Andrei Ursu | regia: Ana Maria Ursu
echipă
Raluca Moșescu-Bumbac
Ziua face cercetare, seara se ocupă de toate aspectele festivalului.
Raluca contribuie la spațiul artistic bucureștean încă din 2011, când a organizat Zilele Independent 84 – un eveniment cultural maraton.
Monica Bumbeș
Comunicare
Cu entuziasm și simț de răspundere povestește tuturor despre proiectele culturale și de educație prin cultură (pentru cei mici) la care participă
Andrea Nastac
Design
Derulează pixeli de imaginație în grafică și fotografie. Soundtrack-ul de lucru e mereu muzica dată la maxim, chestie care incurajează culorile să pice armonice pe ecran.
parteneri media
ArtNoMore, ISCOADA, IQAds, Modernism.ro, Scena.ro, TVR Timișoara, Cărturești, West City Radio






